Chili är hett. På alla sätt. På Facebook samlas tiotusentals chiliodlare och byter tips med varandra. Och mitt i myllan står Björn Johansson, en chilifantast med chilifarm i Klippan och aktuell med boken “Älska chili”.

De hundra kvadratmetrarna hyser ungefär lika många chilisorter. Samt några exotiska gurkarter, lite tomater och en massa nyttodjur. Det är här Björn Johansson, 35, går omkring och spanar, känner, klappar och småpratar. Han håller just på att tillhandahålla en av de fyra viktigaste sakerna i sin ganska enkla odlingsfilosofi.

– Vatten, ljus, värme och kärlek. Det är egentligen vad som krävs. Sen kan du köpa jäkligt fint gödningsmedel och annat, men de fyra grundläggande faktorerna kommer du långt på, säger han.

För Björn var det egentligen inte den sen flera år pågående chilitrenden som fick igång honom. Han beskriver sig själv som ytterst rastlös och när han vid ett tillfälle inte hade något att fylla dagarna med – då fann han chilin.

– Det började egentligen för några år sedan när jag blev arbetslös. Jag hittade en spännande chilisajt och beställde hem lite fröer. Sedan kom det här chilinörderiet igång på riktigt och det blev ett slags begär, jag vill bara ha mer och mer, berättar han.

– Säsongen därpå hade jag dubbelt så många plantor och under 2015 resulterade det i chilifarmen.

Från grillning till chili

Idag är han inte längre arbetslös, men har nyligen bytt tjänst för att få mer tid till sina odlingar och till e-handeln (fröer med mera) på sajterna Chililovers och BBQlovers.

– Intresset för grillning hade jag sedan tidigare och därifrån var steget till chilin kanske inte särskilt långt.

– Samtidigt har jag nog fått med mig odlandet hemifrån. Morsan har ett stort trädgårdsintresse och har haft utställningsträdgård och grejer. När jag var yngre var jag inte så intresserad av vad hon höll på men nu har jag insett att det nog ligger i generna, det här.

Chiliodlandet har brett ut sig lavinartat i Sverige på senare år – inte minst i sociala medier. I Facebookgruppen Chiliklubben, som samlar nästan 12 000 medlemmar, varvas odlingstips med chiliätarvideor. Just det senare har i mångt och mycket bidragit till chilins popularitet på sistone. På nätet flödar det av filmer på folk som äter några av världens starkaste chilifrukter. Det låter både magstarkt (!) och väl machobetonat, men faktum är att de här filmerna ofta har ett underhållningsvärde som lockar folk långt utanför de mera etablerade chilikrets­arna.

Vill tydliggöra bredden

Och det är just bredden i chilikulturen som Björn och hans medförfattare David Stark och Jonas Larsson vill tydliggöra med sin bok “Älska chili”, som släpps den 6 april.

– Den innehåller allt från chilifakta och odlingsråd till recept. Vi vill täcka hela fältet och addera en massa humor. För chili är roligt! säger Björn.

Det stora intresset som vi ser nu, vad tror du det beror på?

– För mig är det viktigaste att det är så rogivande, även om det faktiskt har blivit en verksamhet av mina odlingar. Att jobba med plantorna, följa dem hela vägen och löpande se vad man kan göra för att få fram bättre plantor och frukter, det är den stora grejen.

– Rent allmänt tror jag att populariteten ligger i att det nu är mer tillgängligt än tidigare. Det säljs olika sorter i butikerna, det är enkelt att få tag på olika plantor och via nätet kan vi köpa vilka fröer vi vill.

Men Sverige är knappast rätt land för att odla chili? Och vi är inte direkt kända för att äta stark mat …

– Nej, men samtidigt har vi många nyanlända i Sverige och de har kommit hit med andra, spännande matvanor. Och vi reser mer och mer. Tänk vad många som har varit i Thailand och andra länder där all mat är stark. Vi gillar mer och mer het mat och tack vare hipstertrenden är det många som vill odla sina egna chilifrukter och göra egna kryddblandningar, inläggningar och annat.

– Själv fullkomligt älskar jag den starka maten. Tyvärr reagerar inte min mage på samma positiva sätt som mina smaklökar.

Populär superhetta

Riktigt starkt är precis det som många chilifantaster vill ha. Eller “riktigt starkt” förresten, det räcker inte för att beskriva hettan i en Carolina Reaper.

– I år måste jag odla mer “reapers” för det är den folk vill köpa av mig, berättar Björn. Det är helt galet egentligen, för den går ju knappt att käka. Men många lockas av det extrema och vill testa. Sen går den, och andra superstarka sorter, att exempelvis torka och mala, men de är inte helt lätta att hantera i matlagningen som de är.

Styrkan i chili anges i måttenheten Scoville. För att ge en bild av hur stark frukten som Björn pratar om är, kan vi meddela att styrkan i en Carolina Reaper har mätts upp till 2 200 000 Scoville. Jämför det med exempelvis en jalapeño, som de flesta någon gång har smakat och som ligger på cirka 10 000 Scoville. Ni fattar …

Sår under LED-lampor

All chili går att odla i Sverige – det handlar bara om rätt förutsättningar. Björn gör som många andra, sår i början av januari, under LED-lampor eller liknande, och på en plats där temperaturen kan kontrolleras. I hans fall har det, till familjens förtret, ofta varit badrummet.

– Det som är viktigt under frösådden, det känner alla vana odlare till, är att det finns värme och mycket ljus. En del sätter sina kommande plantor i fönstret, men det kan räcka med att du vädrar lite på helgen för att de ska dö.

– För att det sen ska bli riktigt stora, kompakta och buskiga plantor skolar jag om ofta och ser till att de får massor av ljus. Så fort rötterna syns går jag på en större kruka. Storleken på krukan är för övrigt viktig hela vägen. Ju större kruka desto större planta och desto fler frukter.

Det är inte alla som har ett hundra kvadratmeter stort växthus. Går det att odla chili på friland?

– Man behöver ju inte odla de mängderna som jag gör, men jag märker att många chilinördar tenderar att odla mycket. Man kan ju börja med ett färre antal plantor i ett mindre växthus.

– Och det går att odla på friland, men det är inte optimalt. Det är väldigt få dagar vi har det tropiska klimat som krävs. Plantorna överlever, men sätter inte alls lika mycket frukt och sen har vi ju sniglarna som älskar chili.

Vad gör du helst med din chili?

– Först och främst är de jäkligt vackra. Jag har alltid chilifrukter framme i en skål och sedan är jag väldigt glad i att torka dom. De blir de lite mildare och samtidigt lite sötare. Jag gör såser och olika sorters chilisalt, allt för att kunna använda frukterna under en längre tid.

– Egna inläggningar och saltblandningar är för övrigt perfekta små presenter. Det brukar vara väldigt uppskattat.

Blir du aldrig sugen på att odla något annat?

– Jo, alltså, jag gillar ju verkligen mina mera exotiska gurksorter, som Djungelgurka och Lemon Crystal. De trivs väldigt bra ihop med chilin, precis som tomater. Jag hade gärna odlat mer gurka, men etthundra kvadrat räcker inte till allt. Det är ju chilin som är grejen trots allt.